🌅 בדידות בגיל השלישי: ממשבר למשמעות
- liran levi
- 27 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 27 במרץ
המציאות הישראלית העכשווית, המאופיינת במלחמה מתמשכת, חטופים שעדיין לא שבו הביתה, אי-ודאות כלכלית ותחושת חוסר אונים כללית, מעצימה תחושות של בדידות וכאב נפשי, בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת. דווקא בשלב זה של החיים, התמודדות עם בדידות הופכת לאתגר משמעותי, ולעיתים קרובות לתחושת ייאוש קשה. אולם דווקא במציאות כזו, תובנות מעולמות הפסיכולוגיה והפילוסופיה יכולות לספק זוויות עומק חדשות ומעוררות תקווה.
🎨 מרחב הביניים בין מציאות לדמיון לפי ויניקוט
דונלד ויניקוט, פסיכואנליטיקאי בעל השפעה גדולה, טבע את המונח "מרחב פוטנציאלי" – אזור נפשי ייחודי בין העולם הפנימי לחיצוני, בין המציאות הממשית לבין עולם הדמיון והפנטזיה. במרחב זה מתקיימת חוויה אותנטית של האדם, והוא מסוגל לעבד את הקושי, החרדה והכאב בצורה יצירתית ומרפאת.
בגיל השלישי, מרחב ביניים זה חשוב במיוחד. הוא מאפשר לאנשים למצוא נחמה ותקווה באמצעות יצירתיות, קשרים חדשים או חידוש קשרים מהעבר. לדוגמה, עיסוק ביצירה, כתיבת זיכרונות או שיתוף בסיפורי חיים, יוצרים חיבור עדין בין מציאות לדמיון, ובכך מפחיתים תחושות של בדידות וחוסר משמעות.
🧸 בדידות ונחמה, אובייקט המעבר והתמודדות עם חרדה
אובייקט מעבר, מושג נוסף שהציע ויניקוט, מתייחס לחפץ או רעיון המסייע לאדם להתמודד עם המעבר מהמציאות הפנימית לחיצונית. בגיל המבוגר, אובייקטי המעבר יכולים לקבל צורות חדשות: חפצים נוסטלגיים, תמונות משפחתיות, שירים או סיפורים, ואפילו טקסים יומיומיים קבועים. אלו מאפשרים יצירת תחושת ביטחון והמשכיות בתקופות של אי-ודאות וכאב, ומחזקים את היכולת להתמודד עם המציאות הקשה מתוך מקום של עוגן פנימי.
אובייקט המעבר אינו רק חפץ נוסטלגי – הוא מהווה גשר חיוני המאפשר לשאת את החרדה, להפיג את הבדידות, ולשמר תחושת זהות ושלמות אישית גם בזמנים סוערים.
🎭 בדידות בגיל השלישי, בין המצב הסכיזואידי לדיכאוני
מלאני קליין תיארה שני מצבים נפשיים בסיסיים שכל אדם נע ביניהם לאורך חייו. המצב הסכיזואידי מתאפיין בתחושת ניתוק ופיצול, ראייה של העולם בשחור-לבן, תחושת בדידות וחרדה קיומית גבוהה. לעומתו, במצב הדיכאוני האדם מסוגל לראות את המציאות בצורה מורכבת יותר, להתמודד עם אובדן ולהכיר בכאב ובצורך בחיבור אנושי ובחמלה.
עבור בני הגיל השלישי בישראל, תקופות קשות כמו זו הנוכחית עלולות להחמיר את החוויה הסכיזואידית – תחושת הבדידות והניתוק. עם זאת, זיהוי שני המצבים והיכולת לנוע בין בדידות לבין הזדהות ואמפתיה, עשויה לסייע בהפחתת החרדה ובהגברת תחושת השייכות והמשמעות.
🔥 ויקטור פרנקל: משמעות כדרך חיים
ויקטור פרנקל, פסיכיאטר וניצול שואה, הדגיש כי השאיפה למשמעות היא צורך בסיסי וקיומי של האדם, אפילו במצבים קשים ובלתי נסבלים. לפי פרנקל, האדם תמיד חופשי לבחור כיצד להתייחס לנסיבות חייו, גם כאשר אין לו שליטה עליהן. דווקא ברגעים של משבר קיצוני, יכולת זו מאפשרת לאדם להחזיק בתקווה, למצוא משמעות חדשה ולהתמודד עם המציאות.
פרנקל האמין כי משמעות החיים אינה מושג כללי, אלא מציאות אישית וייחודית לכל אדם. הוא טען שמשמעות נוצרת כאשר אנו מתמודדים באופן פעיל ואותנטי עם סבל וכאב, בין אם דרך יצירה, יחסים אנושיים או קבלת הקושי באומץ. בני הגיל השלישי יכולים לשאוב השראה מתפיסה זו ולמצוא מחדש משמעות בחייהם דווקא מתוך אתגרי התקופה.
🎬 סיפורי חיים כמקור לתקווה והשראה
סיפורי חיים אישיים הם דרך נוספת ורבת עוצמה להתמודדות עם הבדידות. סיפורים אלו לא רק מעניקים לנו השראה, אלא גם מחברים אותנו מחדש לקהילה ולסביבה שלנו. היכולת להזדהות עם סיפור של אדם אחר מאפשרת לראות את עצמנו כחלק מרקמה אנושית רחבה יותר, ולחוש פחות לבד במאבקנו האישי.
סיפורים אלו, לעיתים כואבים ולעיתים מלאי אופטימיות זהירה, יוצרים גשר של הזדהות המאפשר לשאת את המציאות הקשה בצורה אנושית וחומלת יותר.
🌈 מעבר לבדידות: עוצמה של משמעות מתוך משבר
תחושת הבדידות וחוסר האונים היא אכן קשה ומאתגרת, אך היא אינה סוף הדרך. דווקא מתוך הכרה כנה ועמוקה בקושי, נפתחת בפנינו ההזדמנות לייצר מרחב של משמעות חדשה, חיבור מחודש לזולת ולחיים עצמם. המרחב הפוטנציאלי של ויניקוט, ההבנה של קליין על התנועה בין בדידות לחיבור, והשיעור של פרנקל על חופש הבחירה והמשמעות, מזכירים לנו שגם בתקופות החשוכות ביותר, האדם יכול למצוא אור של תקווה וכוח פנימי להתמודדות אותנטית עם מציאות חייו.
במסגרת התכנית שלנו, "פרק חדש", אנו מביאים ראיונות שבועיים עם סיפורי חיים מעוררי השראה, החושפים עומקים חדשים של התמודדות, תקווה ומשמעות דווקא מתוך משברים אישיים וקולקטיביים. אנחנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו בכל יום רביעי לשידור החי של התכנית או לצפות בתכנים הרלוונטיים עבורכם בדף הפייסבוק שלנו.

Comments