top of page

הכרת הטוב בהשראת ימי החנוכה

  • תמונת הסופר/ת: liran levi
    liran levi
  • 29 בדצמ׳ 2024
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 29 בדצמ׳ 2024

הכרת הטוב – בהשראת חג החנוכה

בתקופה האחרונה קשה מאוד להכיר את הטוב בתוך המאבק הבלתי פוסק לשחרור החטופים ולסיום המלחמה. לאחר יותר משנה של מאבק קיומי, חג החנוכה והמסר החיובי שלו נראים רחוקים מתמיד. אבל, דווקא בתוך ימים אלו אנחנו זקוקים יותר מתמיד להתחבר לדברים הטובים שיש בחיינו, הדברים הפשוטים ביותר שגורמים לנו אושר גם בימים לא קלים אלו עבור כולנו.


הכרת הטוב היא גישה לחיים שמבוססת על הערכה למה שיש לנו, במקום להתמקד במה שאין, מדובר בגישה שהיא חלק מרכזי מעולם הפסיכולוגיה החיובית, שבאה לעזור לנו להתמודד עם הלחצים של החיים המודרניים, עם חיי השגרה ועם האתגרים העומדים בפנינו. לא מדובר בנסיון מלאכותי לשמח את עצמנו, אלא בגישה עמוקה לחיים בה אנחנו בוחרים ביודעין להתמקד בדברים שגורמים לנו להרגיש טוב. לפעמים קשה להרגיש את זה. אולם, חג החנוכה, שמוקדש לאור ולניצחון על החושך, הוא זמן מצוין לאמץ את המנטליות הזו ולחפש את הדברים הטובים בכל יום.

שמונת ימי החנוכה – כל יום עוד אור

במהלך חג החנוכה, אנחנו מדליקים נר נוסף בכל יום, עד שבסופו של החג הדלקנו שמונה נרות. כל נר מייצג את האור שהולך ומתרקם בחיינו, אך יש כאן גם מסר עמוק יותר – כשם שאנחנו מוסיפים עוד נר כל יום, כך אפשר להוסיף כל יום עוד רגע של תודה והכרת הטוב. כל יום בחיים הוא הזדמנות להודות על מה שיש לנו, גם אם יש ימים קשים. כשאנחנו מתחילים לראות את העולם דרך משקפיים של תודה, כל יום הופך להיות שמח יותר.

איך להוסיף הכרת הטוב לחיינו?

  1. יומן תודה – כמו שמדליקים נר כל יום, אפשר להתחיל את היום בכתיבה של שלושה דברים עליהם אנחנו מודים. לא משנה אם מדובר במשהו קטן או גדול, העיקר הוא להיות מודעים לכל מה שטוב סביבנו. לדוגמה, אם אנחנו מתמודדים עם אתגרים בריאותיים, אפשר להודות על הבריאות הנפשית שלנו או על תמיכה מבני המשפחה.

  2. תשומת לב לרגעים קטנים – החג הזה מזכיר לנו שלפעמים, האור הגדול והניצחון אינם נובעים רק מהדברים הגדולים אלא גם מהרגעים הקטנים. אם נלמד להעריך את הרגעים הפשוטים בחיים, נגלה שמסביבנו יש הרבה יותר טוב ממה שנראה לנו. במרוצת השנים, כשאנחנו צוברים ניסיון חיים, הערכה לרגעים קטנים הופכת להיות יותר משמעותית – יש יותר זמן להרגיש, לחשוב ולהיות נוכחים ברגע.

  3. תודה כלפי אחרים – חלק מהתהליך של הכרת הטוב הוא גם להכיר תודה לאנשים שבחיינו. בשמונת ימי החנוכה, כל יום אפשר להוקיר אדם אחר בחיים ולהגיד לו תודה. תודה על אהבה, תודה על חברות, תודה על תמיכה. זו הזדמנות להעריך את בני המשפחה, את החברים הוותיקים וגם את חברי הקהילה הקרובים אלינו.

  4. השלמת שמונת ימי החנוכה – כל יום נוסף של תודה הוא כמו הוספת נר נוסף. בסוף החג, כשאנחנו מביטים על שמונת הימים, נוכל לראות כמה אור יש סביבנו. אור לא רק מבחוץ, אלא גם בתוכנו. במיוחד בגילאים מתקדמים יותר, הזמן נושא עמו לא רק אתגרי בריאות אלא גם תחושת בדידות או ניתוק, אך הכרת הטוב עוזרת לנו להתמודד עם תחושות אלו ולהתמקד במה שחשוב באמת.

הכרת הטוב והחיים בגיל המבוגר

בגיל המבוגר, יש לנו את הזמן והיכולת להעריך את מה שעברנו, את ההישגים שלנו ואת הדרך שעשינו. עם השנים, החוויות שנצברו הופכות ליותר משמעותיות, והכרת הטוב יכולה לסייע לנו להבין כמה חשוב היה כל שלב בחיינו. אנחנו יודעים להעריך יותר את המשפחה, את התמיכה שהשגנו במשך השנים, וגם את השקט שבחיים.

בני 55 ומעלה חווים שינויים רבים – לעיתים פרישה מעבודה, לעיתים שינוי במצב הבריאותי או אובדן של אנשים קרובים. עם זאת, זו גם תקופה שבה אפשר להתמקד בהיבטים חיוביים יותר של החיים: זמן איכות עם בני המשפחה, בילוי עם חברים ותשומת לב לרגעים קטנים אך משמעותיים.

החג כזמן של חיבור משפחתי

חג החנוכה הוא זמן מצוין לחזק את הקשרים עם בני המשפחה. עבור רבים בגיל המבוגר, החג הוא זמן של מפגשים משפחתיים, ארוחות חג משותפות ושיתוף רגעים של שמחה ואור. זהו זמן מצוין להודות לבני המשפחה על התמיכה, על הימים הקשים שעברנו יחד ועל הרגעים המיוחדים שחווינו.

בני 55 ומעלה הם לעיתים הלב של המשפחה, המביאים חוכמת חיים, ניסיון ותשומת לב לפרטים הקטנים. הכרת הטוב כלפי הילדים, הנכדים והחברים הקרובים יכולה להפוך את החג ליותר משמעותי ולחזק את תחושת הקשר והאהבה.

סיפור בית הלל ובית שמאי – הדלקת נרות חנוכה

לציון ימי החנוכה, נזכיר גם את הסיפור המפורסם על בית הלל ובית שמאי ודרכי הדלקת הנרות. כל אחד מהם הציע שיטה שונה להדלקת הנרות, והשיטות שלהם נבדלות לא רק בהדלקת הנרות, אלא גם במובן העמוק של ההבנה והחיים.

בית שמאי טוען שיש להתחיל עם שמונה נרות ביום הראשון ולהפחית בכל יום, כך שבסופו של החג יישאר נר אחד. לפי שיטה זו, אנחנו מתחילים באור גדול ומצמצמים אותו ככל שהזמן עובר. גישה זו משדרת את הרעיון של התמקדות ברגעי השיא – בניצחונות הגדולים, בהתחלות מרהיבות, אך גם בתודעה שההתרגשות והכח הולכים ומתמעטים עם הזמן.

בית הלל, לעומת זאת, טוען שצריך להתחיל בנר אחד ביום הראשון ולהוסיף נר בכל יום, עד שבסופו של החג נגיע לשמונה נרות. שיטה זו משדרת את רעיון ההתרבות של האור – כל יום מוסיף משהו קטן שמוביל אותנו להארה וגדילה. כשאנו בוחרים את גישת בית הלל, אנחנו מתמקדים בהשגת אור הולך ומתרקם בחיינו, שמסמל את הרגעים הקטנים של שמחה והערכה.

לגיל המבוגר, השיטה של בית הלל עשויה להיות רלוונטית במיוחד. עם השנים, אנו לא תמיד שואפים להתרומם ולהתפוצץ באור גדול, אלא דווקא להוסיף אור באופן איטי ומחושב, כל יום קצת יותר. כך, נוכל להרגיש את האור שמגיע לאט, אבל בטוח – דרך הערכה לתהליכים קטנים, בזכות הכרת הטוב שאנחנו מרשים לעצמנו להרגיש.

הזדמנויות חדשות בגיל המבוגר

החיים בגיל המבוגר מציעים הזדמנויות חדשות שלא תמיד ראינו אותן בעבר. זה הזמן למצוא תחביבים חדשים, להתנדב בקהילה, או לחפש דרכים להיות מעורבים יותר בחיים של הילדים והנכדים. יש גם הרבה הזדמנויות ליצירת קשרים חדשים – באמצעות קבוצות עניין, חוגים או פעילויות קהילתיות.

הכרת הטוב בגיל המבוגר היא לא רק תהליך פנימי, אלא גם הזדמנות ליצור קשרים חדשים ולשדר אור החוצה. ככל שאנחנו מעריכים יותר את הדברים הטובים בחיינו, כך אנחנו יכולים להוריד את תחושת הבדידות ולהרגיש מחוברים יותר לסביבה שלנו.

להתרכז בדברים שמחזקים אותנו

חג החנוכה הוא הזמן שבו אנחנו מתרכזים באור, ומזכירים לעצמנו שלפעמים האור הכי חזק מגיע לאחר תקופה של חושך. דרך הכרת הטוב אנחנו יכולים להרגיש שהחיים מלאים באור, גם אם יש אתגרים בדרך. כפי שכל יום בימי החנוכה אנחנו מוסיפים עוד נר, כך ניתן להוסיף כל יום עוד רגע של תודה – לעצמנו, לאחרים ולמה שיש לנו. חג החנוכה מציע לנו הזדמנות לחגוג את האור שבנו ובחיינו, ולהפיץ את האור הזה הלאה.



Commentaires


אל תפספסו שום דבר

  • Whatsapp
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook

תודה

bottom of page